Nøttestek

20161230_123651 (4).jpgSom du ser, ved å titte på noen av ingrediensene over, kunne man like gjerne kalt denne retten nøtte/quinoa/sopp og grønnsaksstek. Men for enkelhetens skyld la oss fortsette å kalle den Nøttestek.

Vi har alle noen tradisjoner vi liker å følge i høytiden. I fjor prøvde jeg meg for første gang på den kjøttfrie versjonen av julemiddagen, som for mange vegetarianere vil si nøttestek. Det er egentlig en rett der bare fantasien setter grenser, sammen med noen base-ingredienser kan du fylle steken din med mye av det du liker best! Det har jeg gjort, derfor vil du oppdage at ingredienslisten er ganske lang. Men vi er tross alt inne i en høytid der det er lov å ta i litt ekstra!

20161230_144735-2

Nøttestek

200 g mandler
50 g valnøtter
1 dl quinoa
5 egg
5 ss fiber husk
1,2 dl mandelmelk

200 g champinjong
2 små eller 1 stor rødløk
4 små vårløk
1 stor gulrot
3 blader med grønnkål (uten stilk)
100 g rødkål
1/2 chili
1 stor silk selleri

1/2 ts muskat
1/2 ts kanel
2 ss tamari/soyasaus
Friske urter: F.eks basilikum og timian
salt og pepper etter smak

Heftig liste! Du kan selvfølgelig mikse og trikse litt som du selv vil. Men disse ingrediensene gir en god smak på steken din.

20161230_125453.jpg

Start med å koke quinoa. (1 dl quinoa sammen med 2 dl vann).
Så kutter du grønnsakene. Ingefær og gulrot kan du raspe. Fortsett deretter med å steke grønnkål og champinjong i noen minutter. Her kan du tilsette tamari eller soyasaus. (Tamari er glutenfri soyasaus). Når grønnkålen har “lagt seg” putter du også letthakkede valnøtter, raspet gulrot og ingefær, hakket rødløk, vårløk, selleri og chili i pannen. La denne blandingen steke i noen minutter på middels varme.

20161230_130851-1

Mens grønnsakene steker (i ca 7 min), hakker du friske urter og mandler og blander dette i en bolle sammen med mandelmelk, egg, muskat, kanel, salt, pepper og kokt quinoa.

20161230_131700-1La grønnsakene fra pannen avkjøles. Når de er lunkne kan du tilsette de i blandingen. Tips! Bruk kun 3/4 så kan du kan ha resten som side-salat sammen med nøttesteken.
Nå er blandingen snart klar for ovnen. Men ikke glem den siste nøkkelingrediensen. Egg er ikke nok til å binde steken sammen. (Tro meg, jeg har forsøkt). Helt til slutt må du tilsette 5 ss fiber husk. Bland godt sammen og få alt over i en form med en gang. Det er lurt å bruke bakepapir i formen. Da blir det lett å få steken ut i en del etter steking.
La blandingen sette seg i ca 10 min mens ovnen får varmet seg til 210 grader.
Så gjenstår det bare å la din kjøttfrie stek steke i 50 min, til den er fin og brun.

20161230_145640 (1).jpg

Nå har du en middagsrett proppfull av sunne ingredienser. Nyt sammen med en god salat.

Musikk mens du venter på den nye året:
                                          Sondre Justad – Riv i hjertet….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s